Librije

De librije is vanaf 1628 door aankoop en schenkingen op deze plaats uitgegroeid tot een unieke cultuurhistorische verzameling werken uit de laat 15e eeuw, de 16e eeuw en uit de eerste helft van de 17e eeuw.

De librije bevat ca. 500 boeken. Er zijn boeken bij uit het begin van de boekdrukkunst (incunabelen).
Al die tijd werden de boeken in deze ruimte in de kerk bewaard. Ze hebben het redelijk goed overleefd.
Gedurende de laatste restauratie van de kerk (1997) werden de boeken opgeslagen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De Stichting Librije Enkhuizen (www.librije-enkhuizen.nl) heeft de librije van een klimaatbeheersing en een goede beveiliging laten voorzien. Daarna konden de boeken worden terugverhuisd en is de librije in het voorjaar van 2014 heropend.