Recent nieuws

3 december 2017

Nieuwsbrief nr 2 van dit jaar is nu bij de drukker en zal half december worden verspreid. Vrijwilligers, steunpilaren / donateurs  en overige begunstigers,krijgen de nieuwsbrief gratis thuisbezorgd. Wilt u ook steunpilaar worden? Klik dan HIER.

23 november 2017

TV-opname voor ‘Nederland Zingt’
De Westerkerk zat op woensdag, 22 november bomvol bij de opname voor het tv-programma van de EO-‘Nederland Zingt’.  Het populaire programma wordt wekelijks op zaterdagavond uitgezonden, steeds vanuit een kerk in Nederland.
Dit keer dus uit de Westerkerk. Zoals de naam van het programma als aangeeft wordt er in het programma veel gezongen. Samenzang wordt  afgewisseld  door koorzang of door een solist, begeleid door top-musici zoals de organist / dirigent  Martin Mans en pianist Jan Lenselink. Het geheel stond onder leiding van Martin Zonnenberg. De uitzending vindt plaats op zaterdag, 9 december, 19.00 u. Ned. 2.
De Westerkerk was betoverend mooi verlicht. De voorbereidingen namen 1,5 dag in beslag. Op de foto’s een  idee wat er allemaal nodig is om zo’n betoverende sfeer te creëren.
Een enorme truss met tientallen spots over de hele lengte is bijna klaar om opgehesen te worden.


De camera ’s wachtend op het publiek.

 

 

Het koor repeteert o.l.v. Martin Zonnenberg

 

Martin Mans begeleidt op het orgel


Jan Lenselink leeft zich uit op de vleugel

 

5 november 2017

Lekker druk en gezellig op de Brocante markt in de Westerkerk.
Meer dan duizend bezoekers uit Engeland, Belgie, Frankrijk en … Westfriesland.
Meer dan 40 kramen met hoog niveau brocante artikelen.

Super gezellig

Overzicht

Even rust met een kopje koffie en wat lekkers

2 november 2017
Koorrepetitie voor ‘Nederland Zingt’
Dinsdagavond, 31 oktober vond de eerste repetitie plaats van het koor dat zal optreden voor de opnamen voor het TV-programma ‘Nederland Zingt’.  Het is een ‘projectkoor’ wat wil zeggen  dat het alleen voor deze voor deze gelegenheid is samengesteld . Het koor bestaat uit bijna 100 leden die afkomstig zijn van diverse  koren uit West-Friesland.  

Onder leiding dirigent en organist Marin Mans werden de liederen ingestudeerd. Bekende nummers als ‘Dank sei Dir Herr’ en ‘You rais me up’ klonken meteen al goed, ook vierstemmig.  Moeilijker stukken als het ‘Halleluja’ van G.F. Händel vergden wat meer oefening.  Op dinsdagavond, 7 november vindt  de tweede  koorrepetitie plaats. Dirigent is dan Marco den Toom.
De opnames zijn op 22 november. De uitzending volgt op zaterdag, 9 december om ± 19.00 u.

19 oktober 2017
Kleur voegmateriaal
Op basis van de proefvakken voor de samenstelling en kleur van het voegmateriaal is gekozen voor een zo donker mogelijke voeg. Die valt het minste op en dat is nodig omdat sommige zerken zo dicht tegen elkaar liggen dat er geen ruimte voor een voeg overblijft. Zou gekozen worden voor een lichtere kleur dan zou dat een onrustig patroon in de zerkenvloer opleveren.
Om echter zeker te zijn van de goede keuze wordt nu eerst op een onopvallende plek in de kerk 25 m²  gevoegd. Pas na dat proefstuk wordt beslist over het vervolg.

10 oktober 2017
Al vanaf 2003 wordt tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond de ‘vrijwilliger van het jaar’ gekozen. Dit jaar ging deze eretitel naar iemand die al sinds zijn pensionering lid is van de ‘klussenclub’: Menno Faber. Hij werd speciaal geroemd als uitvinder van ingenieuze apparaten zoals de volautomatische lichtkronen hijsinstallatie en de automatische voegenverdieper. Deze laatste vinding komt goed van pas bij het voegen van de naden van de zerkenvloer, waaraan wordt gewerkt. Dik verdiend derhalve.Op de foto speldt Richard Lijnsvelt de versierselen op die horen bij de titel. Dat gebeurde tijdens een gezellig samenzijn met alle vrijwilligers.

4 augustus 2017
Buiten het hoogkoor moeten de voegen in de zerkenvloer nog dit jaar worden gevoegd. De fa. Vreeker uit Venhuizen is deze week begonnen met het opzetten van de nodige proefstukken om de juiste methode, kleur en voegdiepte vast te kunnen stellen. Ze doen het onder het orgel, een niet in het oog vallende plaats.
19 augustus 2017
Op woensdag 16 augustus, een dag nadat in de krant melding was gemaakt van de fantastische bezoekersaantallen, werden ruim 730 bezoekers geteld. Het was op die dag mooi weer en er waren verschillende activiteiten in de stad georganiseerd!

15 augustus 2017
Tot dusver hebben zeer velen de opengestelde Westerkerk weten te vinden. Vorig jaar kwamen er krap 10.000 mensen over de drempel en nu zitten we al op ruim 14.000 bezoekers. We hebben geteld van 9 juli (eerste dag openstelling) en we hebben nu nog vijf weken te gaan. Als de mensen in dezelfde aantallen blijven komen, hebben we straks 20.000 bezoekers. Dat zou dan het dubbele aantal zijn t.o.v. vorig jaar!
We denken dat daar de volgende redenen voor zijn.
1. We zijn vaker open (ook op zondag en maandag) en we zijn elke dag wat langer open: van 11.30 – 17.00 u. i.p.v. 13.30 tot 17.00 u.
2. Een andere reden is dat de schilderijenexpositie (Magisch Realisme) van Gerd Wilfert ook veel mensen trekt. De borden (voor de deur op straat) die de expositie aankondigen werken blijkbaar uitnodigend, want als de bezoekers eenmaal binnen zijn, hebben ze veel belangstelling voor de schilderijenexpositie. En de schilderijen zijn ook zeer de moeite waard!
Verder valt op dat de gerestaureerde zerkenvloer ook veel aandacht van de bezoekers trekt en veel vragen oplevert voor de surveillanten.
Onze conclusie is in elk geval dat, met uitzondering misschien van de maandagmorgen, er altijd wel genoeg toeristen in Enkhuizen rondlopen die de kerk willen bekijken.

14 augustus 2017
Op zondag 30 juli jl genoten ruim 500 bezoekers van het koor ‘Harrow Choral Society’ uit Londen. Het was een prachtige muzikale middag in de sfeervolle Westerkerk. Wilt u nog even nagenieten:  klik dan op deze link.
Een volgend concertmet een Engels heeft zich al aangediend. Zie het programma-overzicht.


2 augustus 2017
Opname ‘Nederland Zingt’ in de  Westerkerk
De Evangelische Omroep (EO) komt op 22 november a.s. naar de Westerkerk om opnamen te maken  voor het t.v.-programma ‘Nederland Zingt’.  Het veel bekeken programma wordt elke zaterdagavond om 19.10 u. uitgezonden, steeds vanuit een kerk in Nederland. Ongeveer zes weken na de opnamen wordt het programma uitgezonden, dus dat  zal eind december of begin januari 2018 zijn.
De voorbereidingen beginnen al op dinsdag; de echte opnamen zijn op woensdagavond gepland en het opruimen neemt een deel van de donderdag in beslag. In totaal zijn er dus drie dagen nodig voor een programma van ruim een half uur.


30 juli 2017
Concert Harrow Choral Society uit London
Maar liefst ruim 550 bezoekers hebben op zondagmiddag 30 juli genoten van een  prachtig koorconcert. Terwijl de zon speelde met de schaduwen van de lindebomen op de eeuwenoude zerkenvloer zongen  de Londenaren hun mooiste liederen, begeleid door de orgelklanken van hun vaste begeleider, Bernard Barker..
Het programma bevatte werken van de 16e eeuwse tot de 19e eeuwse componisten zoals Brahms, Buxtehude, Fauré en Vivaldi. (het ‘Gloria’ ).
De toegang was gratis, maar bij de uitgang werd een vrijwillige bijdrage gevraagd.Na twee dagen ontvingen we de volgende e-mail van het koor:
Het was een overweldigend ontvangst!! Het koor was helemaal ondersteboven en uren later nog steeds vol van ongeloof. Het gevoel om in een bomvolle kerk op het podium te staan is onbeschrijfelijk.
Hartelijk Dank voor alle moeite, de leuke toespraak en al het PR werk dat jullie hebben verricht.


12 juli 2017
Op zaterdag 8 juli j.l. werd de zomer-expositie van schilderijen van de Enkhuizer kunstenaar Gerd Wilfert officieel geopend door de heer Gerrit Vermeer.
De schilderijen zijn te zien tijdens de zomer-openstelling van de kerk. De toegang is gratis. Op dinsdag 11 juli werden op de eerste reguliere openstellingsdag gelijk al 275 enthousiaste bezoekers geteld.
3 mei 2017
Tegen de 50 vrijwilligers hebben vandaag het gerenoveerde gietijzeren hek rond de kerk geschilderd. De oproep in de krant had dus resultaat. Er waren ook diverse jongeren en vele leden van de plaatselijke van de Rotary-club.
Vooraf moest iedereen een nummertje trekken en kreeg men een eigen vak van het hek toegewezen. Pas als dat goed geschuurd was kreeg men een pot met zwarte verf.De verf en de schilderattributen werden gesponsord door de fa. Bloemendaal.Het weer bleef gelukkig droog en de stemming zat er goed in. Er was koffie met wat er bij. In de pauze werd het orgel bespeeld en weer buiten gekomen kwam het draaiorgel ‘de kleine Drom’ ook nog langs.
Het hek ziet er weer voor vele jaren mooi uit.
Tegen half een was de klus geklaard en ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.
Foto’s : Aart van Wijk – EENFOTOVAN.NL


9 mei 2017
Zaterdag 13 mei zal met hulp van vele vrijwilligers het gietijzeren hek rond de kerk worden geschilderd.
Vandaag wordt door personeel van ‘Meyer – Specialistische Reiniging’ alle loszittende verf van het hek met een hogedrukspuit verwijderd.
We rekenen voor zaterdag op mooi weer en vele helpende handen.

27 april 2017 (Koningsdag)
De Westerkerk zou vandaag gesloten zijn. Toch klonken er orgelklanken en werden mensen in rolstoelen naar binnen gereden. Hoe kon dat?
In de haven van Enkhuizen lag een hospitaalschip met een groep minder validen en hun begeleiders. Ze zouden deze dag verder varen naar Zaandam. Maar er was een probleem. Op de route daarheen bleek een sluis geblokkeerd te zijn. Er moest daarom een alternatief worden bedacht.
De schipper wendde zich tot de Westerkerk. Via Richard Lijnsvelt zijn toen Annelies en Rein Makkes bereid gevonden de deur te openen en de mensen in de kerk te ontvangen. Ze hielpen de mensen ook naar binnen te brengen.


Gelukkig zat er bij de groep ook een organist die het orgel kon bespelen en er in slaagde de mensen met zijn spel te vermaken.
Met deze spontane actie werd het probleem tot ieders tevredenheid opgelost.

Het was niet voor niets ‘Koningdag’ en het schip droeg niet voor niets de naam ‘Willem Alexander’. Klasse!

3 april 2017
Op zondagmiddag, 2 april  klonken om 14.00 u. weer de eerste tonen van de  Matthäus Passion in de Westerkerk: ‘Kommt ihr Töchter  helft mir klagen’.

Maar voordat het zo ver was, is er heel wat werk verzet  door vrijwilligers: de zerkenvloer moest worden schoon gemaakt, het podium worden opgebouwd, de stoelen klaar gezet en de kerk moest worden versierd met (gesponsorde) bloemen. Maar zondag stond alles klaar om de musici, de koorzangers, de zes solisten, dirigent en niet te vergeten de honderden bezoekers te ontvangen.

Alles staat klaar om de bezoekers te ontvangen

Ook de stoelen van de musici

 En die bezoekers hebben volop genoten. Alles werkte mee. Het zonlicht scheen prachtig door de hoge ramen.  Het barok ensemble ‘Eik en Linde’ en de  zangers van het VU -Kamerkoor waren goed op dreef. Dirigent Henk Verhoef roemde na afloop de akoestiek van de Westerkerk.

Concentratie bij koor en orkest

Iedereen die je na afloop sprak was het erover eens: volgend jaar weer!


1 april 2017
Vandaag werd officieel de laatste zerk teruggelegd. Het betrof een in stukken gebroken oude zerk, die het waard was behouden te blijven. De zerk werd door Vreeker ‘geplakt’ op een betonnen plaat als ondergrond.

De heer Jan Vreeker en iedereen kan trots zijn op het behaalde resultaat, maar in het bijzonder deze medewerkers van Vreeker bv., Erwin Louter en Charlten Eisden. Ze werden door Richard Lijnsvelt, mede namens het bestuur, hartelijk bedankt voor hun inzet en tevens in het zonnetje gezet. In de hele kerk zijn beschadigde zerken hersteld en ongelijke zakkingen zijn opgehaald. Een prachtig resultaat!
Alleen moeten de voegen nog worden gevuld, maar dat zal later plaatsvinden.

En toen was er tijd voor een koffie met wat lekkers er bij.


18 maart 2017
Al in 2004 hebben we de medewerking van het publiek gevraagd om de Bijbelse tegels van de schouw van de kerkenraadskamer te benoemen. Van de heren Gerrit de Graag en Jaap Mosselman ontvingen we in maart 2017 de laatste 6 omschrijvingen. Alle tegels zijn te zien op www.westerkerkenkhuizen.nl/tegels.

6 maart 2017
Zerkenvloer
Het verbeteringswerk aan de zerkenvloer gaat z’n laatste fase in. De mannen van de fa. Vreeker zijn nu bezig met de laatste zerken in de Noordbeuk. Er wordt op de onderstaande foto nog wat overleg gevoerd over de laatste vraagpunten.

Als die gedaan zijn is de gehele zerkenvloer klaar op het invoegen van de naden tussen de grafstenen na.
Er is alles, maar dan ook alles gedaan om zo veel mogelijk van de historische zerken te bewaren. In het bijzonder de grafstenen met opschriften zoals huismerken en andere tekens. Soms ging het wel erg ver. Zoals deze zerk, waarbij alle oude stukken (en één nieuw stuk) weer tot een geheel aan elkaar zijn gelijmd.
Maar het is niet voor niets en unieke vloer.

7  en 18 februari 2017
Het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps Enkhuizen (KSM) presenteerde op 10 en 11 februari de 9e editie van de Musical Movements-showconcerten. Deze 9nde editie stond in het teken van Valentijnsdag en kreeg als naam ‘Heartbeats’ mee.
( EnRICoPictures Fotografie )
Heartbeats : met een dikke knipoog naar Valentijnsdag. Dit komt niet alleen tot uitdrukking bij de muziekkeuze, maar ook bij dit live-huwelijksaanzoek…  


8 februari 2017
Matthäus Passion op 2 april: vanaf vandaag is het mogelijk online kaarten te bestellen en af te rekenen.
Deze extra service maakt het u en ons makkelijker om aan kaarten te komen.
Het blijft daarnaast natuurlijk altijd mogelijk kaarten te kopen bij de bekende afhaaladressen:
De Wit Beeld Geluid & Witgoed, Westerstraat 37-39, Enkhuizen
Bruna, Winkelcentrum Streekhof, Middend 26, Bovenkarspel


29 januari 2017
Opknappen zerkenvloer ook bijna klaar
Lange tijd is er van uitgegaan dat deze dubbele grafzerk de oudste was die in de kerk te vinden is. De datum is door slijtage ook bijna niet meer te lezen en de zerk zat vol scheuren. Hij zag er echt oud uit !!
In ieder geval een zerk van voor de Reformatie en zeker waard om behouden te blijven. Op de foto hier onder: de zerk voor de reparatie.

 

In de werkplaats van ‘Vreeker Natuursteen’ werd de zerk op z’n kop gelegd en werden de scheuren gelijmd en ook nog eens verstevigd met metalen staven. Zo moet de zerk nog vele jaren mee kunnen gaan.

 

Hier het fraaie resultaat: in de vloer moeten de scheuren en de voegen nog worden afgedicht met specie.


27 januari 2017
Opknappen tuinhek bijna klaar
Er ontbraken vele ornamenten en er moesten de nodige reparaties worden uitgevoerd. Sommige onderdelen konden worden bijgemaakt en gelukkig waren er nog gietijzeren hekpalendelen in opslag aanwezig van een in de 70-er jaren gesloopte gedeelte. Op de foto zijn de nieuwe onderdelen goed te zien. Het knapt reuze op!
Gietijzer laat zich niet of slecht lassen. Maar deze man weet er goed raad mee.
Straks nog een lik verf er over en het ziet er weer als nieuw uit.