Dagtocht Historizon op vrijdag 28 september: VIVE LE GEUS

Enkhuizen koos al vroeg voor de Prins van Oranje. Daarom wordt in de Westerkerk herdacht  dat 450 jaar geleden de 80-jarige oorlog begon. Beleef deze dagtocht met Historizon, Camerata Trajectina en Hans Goedkoop in de Westerkerk en de prachtige oude binnenstad van Enkhuizen.

VIVE LE GEUS: WIN DE OORLOG, ZING EEN LIED!
Vive le Geus! Een bloedstollende voorstelling over 80 jaar opstand, over chaos en onderlinge verdeeldheid, intrige en wreedheid, maar vooral over de kracht van muziek in tijden van oorlog. De slag bij Heiligerlee, de terreur van Alva, het Leidens ontzet, Van Oldenbarnevelt op het schavot en de verovering van de zilvervloot. De 80-jarige oorlog, de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land. Vive le Geus! brengt de politieke overtuigingen, en de gevoelens van de mensen die er bij waren heel dichtbij. Muziek als nieuwsbron én als propagandamiddel. Wie kon je vertrouwen? Waren de geuzen terroristen of bevrijders? Stond je buurman aan jouw kant? Was er wel een kant? En welke kant zouden wij zelf nu kiezen?

Camerata Trajectina, pleitbezorger van de Nederlands(talig)e muziek, gaat in deze theatrale voorstelling de samenwerking aan met Hans Goedkoop, historicus en presentator van Andere Tijden en de televisieserie De Gouden Eeuw.

Nooit eerder stond u zó levensecht in de 80-jarige oorlog!

Bezetting:
Verteller: Hans Goedkoop
Sopraan: Hieke Meppelink Tenor: Nico van der Meel Blokfluiten: Saskia Coolen Viola da Gamba: Cassandra Luckhardt Luit en Citer: Arjen Verhage

Biografieen
Hans Goedkoop is een Nederlands historicus. Hij is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, een geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO. Goedkoop was initiatiefnemer en presentator van de dertiendelige televisieserie De Gouden Eeuw, die van december 2012 tot maart 2013 bij de NTR/VPRO werd uitgezonden.

Camerata Trajectina: Nederlandse muziek. Eigenheid. Tel daarbij een levendige, ontspannen presentatie en een gedegen, zelfs wetenschappelijke voorbereiding, en je hebt Camerata Trajectina. Muzikaliteit, inventiviteit en humor strijden om voorrang. Speels omgaan met ons muzikale erfgoed is het devies. Met een focus op de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw. Al meer dan veertig jaar.

Voor meer informatie en opgave voor deelname aan deze dagtocht:
zie de website van Historizon:
www.historizon.nl/dagtochten
E-mail: info@historizon.nl