© 2019 Westerkerk Enkhuizen

Reconstructie orgel van Duyschot (1688)

De orgelkas is nog steeds leeg. Het orgel van Steenkuyl uit 1899 keert er niet meer in terug omdat het na de restauratie niet meer in de orgelkas past. Volgens kenners paste echter ook de klank van dat 19e eeuwse orgel niet bij de uitstraling van de 16e eeuwse orgelkas. Het plan is nu om een reconstructie te bouwen van het orgel dat in 1688 door orgelmaker Duyschot in de kas is gebouwd. De huidige 111 frontpijpen van zijn nog afkomstig van dat orgel. De inmiddels overleden orgeladviseur Jan Jongepier heeft daarvoor in 2007 een raamplan geschreven.

De bouwer van Eminent orgels uit Lelystad was bereid, zolang er nog geen echt pijporgel in de kas staat, een elektronisch orgel in de kas te plaatsen dat regelmatig gebruikt wordt.

Op dit moment is de Westerkerk bezig de financiele middelen te verzamelen voor een nieuw orgel. Kijk op de pagina NIEUW ORGEL voor meer informatie over het project.