Oud nieuws


29 december 2016
Dak van de noordbeuk klaar 
Half december zijn ook de werkzaamheden op de  zuidelijke kant van de noordelijke beuk afgerond.
Voor dat ene dakvlak waren bijna 20.000 nieuwe (Spaanse) leien nodig.
Veel toeristen die de Westerkerk in de afgelopen zomer bezochten, hebben weer herinneringen en wensen op de achterkant van die nieuwe leien geschreven.
De vorige leien zijn er in het begin van de jaren vijftig opgelegd (zie foto onder), dus die hebben het ruim 60 jaar  vol gehouden. Ervan uitgaande dat die nieuwe leien ook ruim zestig jaar meegaan,  komen die wensen en herinneringen in het jaar 2077 weer tevoorschijn.
De werkzaamheden  zijn begonnen in september. In het begin hadden de leidekkers het warm op het dak, maar in november en december moesten ze alle soorten weer verduren. Maar deze stoere mannen lieten zich door storm, regen en soms harde wind niet van het dak af jagen.
Volgens de leienspecialist Klaas Boeder uit Ede heeft Pronk Leidekkers uit Warmenhuizen een goed stuk werk geleverd.

Ook in het  begin van de jaren ’50 werd het dak van de Westerkerk van nieuwe leien voorzien. Je kon altijd zien wie de baas was: die droeg een  hoed.  De ‘gewone man’ droeg een pet  en de jonge jongens droegen niets op het hoofd.


20 december 2016
Kerst in de Wester
Ruim  500 mensen hebben zondagmiddag genoten van het kerstconcert in de Westerkerk. Bij binnenkomst kwam men meteen in kerstsfeer door het prachtige  orgelspel van Simon de Boer en natuurlijk door de sfeervolle kerstversiering. Naarmate het donkerder werd begonnen de lichtjes en de kaarsen meer te flonkeren.Maar  liefst zeven koren en één orkest brachten ieder met een eigen genre prachtige muziek ten gehore.
Oratoriumvereniging Stem en Snaren beet het spits af met o.a. ‘Go, tell it on the mountain’.
Doodstil was het toen Hale Bop 4  ‘The little drummer boy’ zong.

Kinderkoor Sunshine zong vertederend ‘Lieve kleine  ezel’.
Het eerste deel werd afgesloten door Stem en Snaren met het bekende Hallelujah van Händel.
N
a de pauze was de beurt aan Voice Over. Zij zongen o.a.  weer een ’Hallelujah’ maar nu van Leonard Cohen.

Jongerenkoor Reaching Hand  zong enthousiast zes nummers w.o. ‘He is born’.

Als laatste was Music Stars / KSM aan de beurt. Zij speelden o.a.  ‘Greensleeves’ en  het bekende ‘Jingle Bell  Rock’.

Het concert werd door alle deelnemende koren de Music Stars afgesloten met ‘We wish you a merry Christmas’.

Na afloop  waren en bloemen  en flessen wijn voor dirigenten, solisten en voor de ontspannen Marjolijn Gobes die de verschillende onderdelen vakkundig presenteerde.

18 november 2016

Zes UvA-studentes doen in de kerk onderzoek naar de staat van belangrijke interieurstukken. Ze zijn afgestudeerd in ‘Conservering en restauratie van Cultureel Erfgoed’ met als specialisatie ‘Historische binnenruimten’. Kleine beschadigingen worden gelijk gerestaureerd. Op een kort facebook-filmpje vertellen ze er over.
Ga daarvoor naar https://www.facebook.com/FoliaNL/videos/1267528813286772/


15 oktober 2016
Op zaterdag, 15 oktober  genoten ruim 230 gasten van een origineel VOC-diner in de Westerkerk.  Dit ter gelegenheid van de ‘VOC-maand’ oktober die in Enkhuizen wordt georganiseerd.
De replica van het VOC-schip ‘Dee Halve Maen’
maakt een rondreis langs de voormalige VOC-steden. Dit weekend lag het afgemeerd  aan de Dijk in Enkhuizen.
Het diner werd samengesteld en verzorgd  door restaurant ‘Onder de Wester’ . Volgens de gasten was het een smakelijke maaltijd. Het diner werd afgewisseld met optredens van diverse muziekgroepen.
Enkele reacties: ‘Een bijzondere avond in een bijzondere ambiance’  en ‘Wat een prachtige kerk om zoiets te organiseren’.

Alles staat klaar voor  ontvangst van de gasten
dsc08160

Hans Lub  bereidt alles voor in het zuidportaal
dsc08154

Directeur Ad Geerding van het Westfries Museum in 17e eeuwse kledij
dsc08163

Hongerige gasten in een volle kerk
dsc08186

 Een jeugdige 17e eeuwer
dsc08197

17e eeuwse  vrolijkheid
dsc08215   


2 oktober 2016
Op zondag, 2 oktober vond in Enkhuizen weer het ‘Koopkorenfestival’ plaats. Rond 12.00 u. verzamelden  alle deelnemende koren in de Westerkerk om daarna uit te zwermen over de binnenstad. Rond 16.00 u. kwamen alle zangers  weer naar de Westerkerk om de dag gezamenlijk zingend af te sluiten. Uiteraard werden bekende nummers (Droomland bijvoorbeeld ) door het publiek uit volle borst meegezongen.
dsc08066

13 september 2016

Vreeker natuursteen is op maandag, 12 september begonnen aan de restauratie van de zerkenvloer in het overige deel van de kerk. De ergste ‘puinpaadjes’ worden het eerst aangepakt. De kleinere gebroken zerken  (afmeting 60 x 62 cm.) worden meegenomen naar de werkplaats en daar aan elkaar gelijmd. Voor de grotere zerken (afmeting 60 x 196 cm.) gaat dat vanwege hun gewicht moeilijker. Die worden buiten de kerk gebracht. In de onderkant worden sleuven geslepen en daarin worden roestvaststalen strips verlijmd met epoxy. Nadat de zerken worden terug gelegd op ‘gestabiliseerd’ zand (een mengsel van 10 delen zand en één deel cement) worden de naden gevoegd.
dsc07964


14 augustus 2016
Na de Open Monumentendagen op 10 en 11 september zal de firma Vreeker uit Hem starten met het verbeteren van de zerkenvloer. Dit bedrijf heeft eerder al tot volle tevredenheid de zerkenvloer op het hoogkoor opgeknapt. Nu komen andere slechte gedeelten in de kerk aan de beurt. Deze verbeteringswerkzaamheden zijn mogelijk gemaakt door subsidies van: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Noord Holland, de Rabobank  West-Friesland,  het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds. Waarvoor hartelijk dank!

logo-rce

logo PNH

RB_logo_gd_cmyk

logo P Bernard Cultuurf
logo H Muller stng
Later in de maand volgt nog het vernieuwen van de leien van de zuidkant van de noordkap! Ook hier is het werk mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Noord  Holland.logo-rcelogo PNH

Dit jaar zal ook het gietijzeren hek langs de Westerstraat en Koltermanstraat onder handen worden genomen. Gebreken aan de  fundering en de ijzerwerken worden hersteld met financiele steun van de vereniging Oud Enkhuizen.
oudenkhuizen

  • – – – – – – – –

13 juli 2016
Voor bezoekers van de kerk is er in de zuidwest-hoek van de kerk een kleine devotie- of stilteplek ingericht. Er kan een kaarsje worden gebrand. Daarmee wordt tijdens de openstelling tegemoet gekomen de wens van sommige bezoekers.
Devotiehoekje17 juni 2016
Actie ‘Koop een lei’ (2.0)
Het is de bedoeling dat in de maanden september t/m december ook het tweede dakvlak van de noordbeuk van de kerk van nieuwe leien wordt voorzien. Een nieuwe lei gaat ongeveer 70 jaar mee. Bezoekers die een boodschap of een wens willen achterlaten voor de mensen die  leven rond het jaar 2086 kunnen in de kerk voor € 2,- de achterkant van een nieuwe lei beschrijven. Daarvoor wordt een viltstift gebruikt met watervaste witte inkt. De leidekkers zullen deze beschreven nieuwe leien met koperen nagels op het dakhout timmeren. Als die nieuwe leien na 70 jaar inmiddels ook oud zijn geworden, komen de boodschappen en wensen weer te voorschijn en krijgen de dan levende mensen een prachtig beeld van wat men in 2016 dacht en wenste.12 juni 2016
De eerste Nieuwsbrief van 2016 is bijna gereed. Binnenkort krijgen alle vrijwilligers, donateurs en relaties van de Westerkerk de brief weer netjes thuisbezorgd.15 mei 2016
De fraaie foto’s van ‘Kerkfotografie’ (zie onder) zijn nu ook op deze website te zien. Bekijk de foto’s.1 mei 2016
Mevrouw Diana Nieuwold stuurde de Westerkerk onder de naam ‘Kerkfotografie’ een schitterende fotoreportage toe. U kunt de foto’s al bewonderen door te drukken op deze link naar ‘Kerkfotografie’. De foto’s mogen we gebruiken voor PR-doeleinden voor de kerk, dus u komt ze zeker nog eens tegen.26 april 2016
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s Arend Jans

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADe Westerkerk is klaar voor ontvangst van degenen die dit jaar een koninklijke onderscheiding  zullen ontvangen.
———-
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHier komen ze  binnen,  burgemeester Baas voorop.
Maar liefst tien Enkhuizers krijgen een decoratie uitgereikt.

  • – – – – – –

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veel genodigden woonden de plechtigheid bij.
———-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook voor Rob Boon, de secretaris van de Stichting de Westerkerk,  is er een koninklijke waardering: lid van de Orde van Oranje Nassau.
———-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na afloop het traditionele glaasje oranjebitter.
———-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s: Arend Jans

Tijd voor feliciteren en bloemen.
———-

 5 april 2016
Rabobank West – Friesland steunt restauratie zerkenvloer

Rabobank_fc

De zerkenvloer van de Westerkerk  bevindt zich nog nagenoeg in authentieke staat.
Voor de restauratie van de meest gebroken zerken schenkt het Coöperatiefonds  van de Rabobank West – Friesland een bedrag van € 7.500  aan de Westerkerk.
Met deze gift en de subsidies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Noord Holland kunnen weer een aantal kapotte zerken worden gerestaureerd. Dat dat hard nodig  is, blijkt wel uit de onderstaande foto.

DSC05969

Kapotte zerken


30 maart 2016
Zerkenvloer ‘Hoogkoor’ (4)

Na het ‘inwassen’ van de voegen tussen de zerken blijft er een cementsluier achter. Die wordt na het uitharden van de voegen, door de vrijwilligers Menno Faber en Dick Broersen met de hogedrukreiniger en de waterstofzuiger verwijderd. En dat is hele klus.
Maar mooi wordt het!

DSC07648_aVerwijderen van de cementsluier.23 maart 2016
Werkzaamheden aan het Koorhek (2)
Hoeveel jaar geleden?
Hoe lang zal het geleden zijn  dat één van de twee deuren in het beroemde koorhek in de Westerkerk open is gegaan? Zelfs de oudere Enkhuizers weten niet  beter dan dat die deuren niet open konden. Velen wisten niet eens dat er deuren in zaten.
Het koorhek was verzakt en het is pas enkele weken geleden weer horizontaal gezet.
Dan ga je ook proberen of de deuren nog open kunnen. Tot dusver lukte dat niet. Maar vandaag kreeg timmerman Pierre van de EAB het met één van de deuren voor elkaar. Een historisch moment.

DSC07631

Pierre van de EAB opent een deur in het koorhek


17 maart 2016
Zerkenvloer ‘Hoogkoor’ (3)
Nog net op tijd voor de uitvoering van de Matthäus Passion kwamen de werkzaam-heden gereed en kon vervolgens alles netjes worden opgeruimd en stofvrij gemaakt. Een prachtig stukje vakwerk van de mannen van de firma Vreeker. De fraaie foto is van 15 meter hoogte gemaakt door Menno Faber.

IMG_3419

Het hoogkoor van 15 meter hoogte


03 maart 2016
Zerkenvloer ‘Hoogkoor’ (2)
De restauratie van de zerkenvloer op het hoogkoor is bijna klaar.  Hier
wordt een niet al te grote zerk met behulp van een zuignap opgetild. Dat
lukt alleen met zerken met weinig reliëf. Daarna wordt onder de zerk extra
zand dat is vermengd met cement aangebracht, zogenaamd ‘gestabiliseerd
zand’.  Daarna wordt de zerk  weer netjes op zijn plaats terug gelegd.
renovatie grafzerken Westerkerk-2016 2-3-2016 10-13-32Foto Jaap Mosselman
Grote zerken worden opgetild  met hijsbanden. Dit is een ‘enkele  zerk’ (afmeting 180 x 60 cm.) Zo’n zerk kan wel 2000 kg. wegen. Met behulp van een
domp wordt  de zerk aan één kant een klein stukje opgelicht. Dan wordt er
een hijsband onder gewurmd. Daarna volgt het zelfde kunststukje  aan de
andere kant van de zerk met een tweede hijsband. Daarna doet de hijskraan
zijn werk. Wat zal  dat vroeger toch een klus zijn geweest zonder
hijskraan!!

IMG_1321

 

Foto Jaap Mosselman

 

 

 

 

 

 

 18 februari 2016
Zerkenvloer ‘Hoogkoor’ (1)

Op maandag 8 februari is de firma Vreeker uit Hem begonnen met het verbeteren van de zerkenvloer op het ‘Hoogkoor’. De verzakte ondergrond wordt opgehoogd, de gebroken zerken worden gelijmd en versterkt. Na teruglegging in gestabiliseerd zand moeten de voegen nog worden afgewerkt.
Het historisch karakter van deze bijzondere vloer wordt zo veel mogelijk gerespecteerd.

14 januari 2016
Werkzaamheden aan het Koorhek (1)
Het koorhek vertoont een verzakking. De E.A.B. heeft de fundering ontgraven. Niet de fundering vormt het probleem, maar de onderzijden van de tussenstijlen blijken aangetast. Het koorhek is opgevijzeld en onderstopt. De onderplint moet nog wel worden aangepast aan de nieuwe situatie.


3 december 2015 
Laatste Lei Legging.
Op 3 december is de laatste nieuwe lei gelegd op het noordelijk dakvlak van de Westerkerk. Daarmee is dit dak voor de komende 70 jaar weer wind en waterdicht. Aan mevrouw Marina Kroon, bestuurslid van de Jacob van Wagtendonkstichting, die financieel heeft bijgedragen aan de kosten die hiermee gemoeid waren, kreeg de eervolle taak de laatste lei op het dak te spijkeren, wat ze met behulp van een paar echte leidekkershanden vaardig deed.
DSC07270DSC07268

 

 

 

 

 

 

 

Mevrouw Marina Kroon met de laatste lei. Deze moet nog in de juiste vorm gehakt worden (foto links).
Leidekker Chiel de Ruijter hakt de laatste leien in de juiste vorm (foto rechts).
Voor meer foto’s klik hier

17 november 2015

De werkzaamheden aan het dak naderen hun voltooiing. De mannen leveren hierbij een ‘topprestatie’
Op 3 december a.s. hopen we officieel de laatste lei te leggen en dan is het dak dicht.
P1130079 (1)Foto: Henc Valkema


28 oktober 2015

Steigers voor de schilder en de stukadoor voor hun klus op ruim 12 meter hoogte.

P1000902 (1)
22 oktober 2015
DSC07015 De eerste beschreven leien worden voor de komende 70 jaar op het dak
vastgespijkerd.
DSC07017

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13 oktober 2015

De vervanging van de leien op het noordelijk dakvlak schiet al aardig op. De
oude leien zijn al bijna helemaal van het dak verwijderd (foto). Tegen de regen
wordt het dak tijdelijk afgedekt met een zeil. Het is een koud klusje maar
de leidekkers van Pronk werken dapper door. Nog voor de kerst moet de klus
geklaard zijn.
Foto (zie boven): Henc Valkema

12 en 13 september 2015
Openingstijden zijn op 12 en 13 september van 11:00 tot 16:00 uur


10 september 2015
DSC06933 (1)4 september 2015
Nog 8 middagen gelegenheid een kei te zijn.
Help de Westerkerk onder dak
DSC06903 (1)


28 augustus 2015

Regenpijp gestolen.

Een paar dagen geleden werden we erop attent gemaakt dat er een koperen regenpijp van ca 2,5 meter lengte is gestolen. De pijp zat tussen het oostportaal en de traptoren.
Van de toren is een stuk van de bliksemafleider gestolen.

P1000659

Daar zat de regenpijp

Het herstel van de regenpijp zal ca. € 1500,- kosten en is niet door de verzekering gedekt.
Er is aangifte gedaan bij de politie.

 

P1000660

25 augustus 2015
Frans en Marian Sluis beschrijven een lei met een wens voor hun kinderen en kleinkinderen.
DSC06747DSC06752
En een wens voor de Westerkerk.

DSC06755


18 augustus 2015
Gré Bosma woont achter de Westerkerk en zal straks in september de vervanging van de leien vanuit haar woonkamer kunnen volgen. Ook van haar komen er enkele leien op het dak te liggen. Haar opschriften?  Gre houdt het op  haar motto: ‘Geloof’ ‘Hoop’ en ‘Liefde’.

DSC06678

P1000623
15 augustus 2015

Kunstenaar Gijs Elzinga, de maker van het in de kerk tentoongestelde kunstwerk ‘Eindig in eeuwigheid’ gaf vanmiddag in de kerk een geslaagde lezing over de opzet en achtergronden van het object. Er was veel belangstelling voor. Het was zelfs nodig stoelen bij te plaatsen.

www.youtube.com/watch?v=8JGhEZlpeek

IMG_2957(1)


13 augustus 2015

Leuke ontmoeting vanmiddag.

Spontaan binnengelopen en de kerk met muziek gevuld.
Bedankt Marie en Katrinus.


Zaterdag 1 augustus, 2015

Wees een kei en sponsor ook een lei.

DSC06619 (1)Donderdag 23 juli, 2015

Je wilt over 70 jaar toch niet gemist worden ?

Wees een kei en sponsor ook een lei.

DSC06585


Vrijdag 17 juli, 2015

De verkoop van leien verloopt zo goed dat we al bijna door de voorraad heen

waren. Vooruitlopend op de grote levering van de 20.000 benodigde leien

werd op vrijdag al vast een pallet nieuwe leien geleverd en vakkundig de

Westertoren ingeschoven.

DSC06566 (1)IMG_1434


Vrijdag 17 juli, 2015

De ‘Van Rossem’s ‘ waren op bezoek in de Westerkerk voor opnamen voor hun

t.v. – programma.

Ook Maarten van Rossem was bereid zijn boodschap voor het jaar 2085 op een

leitje te schrijven.

DSC06561 (1)
hr>
Donderdag 9 juli, 2015

Filmopnamen voor promotie van o.a. onze Westerkerk op cruiseschepen.

Welkom voor alle passagiers.

Ook Librije wordt gefilmd.

Ook Librije wordt gefilmd.

Woensdag 8 juli 2015

Kijk deze sponsors gaan het nog meemaken dat hunIMG_3335 lei ooit vervangen moet worden.

Zet de datum 9 juli 2085 maar in jullie agenda.

IMG_3336

Zaterdag 4 juli 2015

Actie ‘Wees een kei, sponsor een lei’ gestart

Zaterdag, 4 juli hebben de heer Stef Blok (minister van Wonen en Rijksdiensten) en zijn partner, mevrouw Ingrid Mol, als nieuwe inwoners van Enkhuizen het startsein gegeven voor de actie: ‘Wees een kei, sponsor een lei’. Doel van de actie is het ontbrekende bedrag voor de vervanging van de leien van het noordelijk dakvlak bijeen te brengen. Voor € 2,- per lei kan iedereen een boodschap op een nieuwe lei achterlaten. Die wordt op het dak verwerkt en over ± 70 jaar komt die dan weer tevoorschijn, want zo lang gaat een leien dak wel mee.

De heer en mevrouw Blok – Mol beschrijven de eerste leien.

De heer en mevrouw Blok – Mol beschrijven de eerste leien.

Dan de lei vastspijkeren op de voorgeschreven wijze

Dan de lei vastspijkeren op de voorgeschreven wijze

Mevrouw Ingrid Mol wordt hierbij wat geholpen ………

Mevrouw Ingrid Mol wordt hierbij wat geholpen ………

Daarna de naam invullen in het ‘Leienboek’

Daarna de naam invullen in het ‘Leienboek’

De klus is geklaard en de actie gestart …….

De klus is geklaard en de actie gestart …….

Jan en Trijnie Moojen beschrijven een lei voor elk gezinslid en voor elk kleinkind.

Jan en Trijnie Moojen beschrijven een lei voor elk gezinslid en voor elk kleinkind.

Trijnie Moojen wil met een schone lei beginnen

Trijnie Moojen wil met een schone lei beginnen

De boodschap van Ferry Verboom voor de mensen in het jaar 2085

De boodschap van Ferry Verboom voor de mensen in het jaar 2085

Lies Turksma heeft aan één lei niet voldoende……..

Lies Turksma heeft aan één lei niet voldoende……..

Op de eerste dag kwamen er soms humoristische boodschappen op de lei te staan: ‘Met deze lei maak ik Enkhuizen ‘blei’. Of : ‘70 jaar mooi blijven liggen.’

Soms ook ontroerende: Op deze mooi zomerse dag is deze lei voor ons mooie wonder dat in oktober geboren gaat worden. 5 juli 2015.


Donderdag 1 juli 2015

Muzikaal huwelijk in de Westerkerk

Zaterdag 27 juni werd in de Westerkerk het huwelijk voltrokken tussen Isabeth Ootes en Pieter Reinstra.20150627_7232

De huwelijksceremonie werd opgeluisterd door het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps (KSM) waarschijnlijk omdat de bruidegom deel uit maakt van dit orkest. Bij binnenkomst van het bruidspaar speelde het orkest een rustig stuk muziek.

20150627_7296

Zowel de leden van het orkest als de genodigden waren het erover eens:  ‘Wat klinkt  zo’n fanfareorkest  toch prachtig  in deze kerk. Waarom komen we hier niet vaker spelen?’ De  liefhebbers worden op hun wenken bediend want op  zaterdag, 21 november spelen ze weer de Westerkerk: ‘KSM  in concert.’20150627_7174

Het bruidspaar  en hun genodigden genoten van een prachtige dag met na afloop champagne en bruidstaart.20150627_7549Dinsdag 30 juni, 2015

Voorbereiding leienactie

Zaterdag 4 juli a.s. gaat de actie ‘Help de Westerkerk onder dak’ van start. Chris Pronk van het gelijknamige leidekkersbedrijf uit Warmenhuizen heeft vandaag met de hulp van vrijwilliger Menno Faber in de kerk een demonstratiebord ingericht waarop voor bezoekers te zien is welke leien en welke dekking (wijze van aanbrengen) wordt toegepast.

Vrijdag 19 juni, 2015

Orgel Steenkuyl overgedragen

Het orgel van orgelmaker Steenkuyl dat vanaf 2003 was opgeslagen bij Flentrop Orgelbouw is zaterdag, 13 juni jl. overgedragen aan het Orgelmuseum in Elburg. Het orgel heeft dienst gedaan vanaf 1899 tot ongeveer 1994, dus bijna 100 jaar, maar het vertoonde steeds meer gebreken. Bij de restauratie van de orgelkas in 2009 werd de situatie van vóór 1899 hersteld. Daardoor paste het niet meer in de orgelkas, maar volgens de kenners paste het geluid ook niet bij de 16e eeuwse  uitstraling van de kas.  Het keert dus niet meer in de orgelkas terug. De orgelcommissie heeft gekozen voor een reconstructie van het orgel  dat de Gebr. Duyschot in 1688 in de toen al 150 jaar oude orgelkas bouwden. De frontpijpen die we nu nog hebben is het enige dat over is van dat orgel. De rest moet dus opnieuw worden gemaakt. Daarbij moeten keuzes worden gemaakt die onderzoek nodig maken.

Een deel van het pijpwerk is al in kisten verpakt.

Een deel van het pijpwerk is al in kisten verpakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze moeten ook nog mee…

Deze moeten ook nog mee…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bijna 100-jarige orgelbankje moet ook mee

Het bijna 100-jarige orgelbankje moet ook mee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windlade (op zijn kant. De afgezaagde koperen buisjes van het pneumatisch systeem zijn nog zichtbaar

Windlade (op zijn kant). De afgezaagde koperen buisjes van het pneumatisch systeem zijn nog zichtbaar

Donderdag 4 juni, 2015

Voorbereidingen op stof verwijderen op zolders na een paar honderd jaar.

Is nodig om beter te kunnen controleren op aantastingen van de Bonte Knaagkever.

Klik op een foto voor een vergroting.

DSC06351DSC06352Westerkerk zolder 071

Zo kom je binnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zolder is niet overal zo breed.

Let op de verlichting; ook door vrijwilligers aangelegd.

Speciale aandacht natuurlijk voor de witte handschoenen … hoelang zullen ze wit blijven?

 

 

 

 

 

 

Nog een heel eind te gaan …

 

 

 

 

 

Vrijdag 15 mei, 2015   (15-05-15)

Vandaag, 15 mei 2015 om 15.05 u. gaven Martijn de Boer en Jolanda Terrink elkaar het ja-woord onder het toeziend ook van de ambtenaar van de burgelijke stand Judy Kaagman.   De Westerkerk zag er prachtig uit. Het zonlicht speelde op de eeuwenoude zerkenvloer en de bloemen gaven het extra cachet.

Na afloop werd een fotosessie gemaakt  in de kerkenraadskamer.

Zoekt u een bijzonder trouwlocatie? Die Westerkerk biedt talloze mogelijkheden.

DSC06280_B

Alles staat klaar in afwachting van het bruidspaar.

DSC06284_B


Dinsdag 12 mei, 2015

Onze vrijwilliger Menno Faber liet zich die kans niet ontnemen. Nu de steiger aan de westgevel er nog staat, wilde hij graag naar het hoogste punt zodat hij later tegen zijn kleinkinderen kan zeggen: Zie je daar die windvaan? Daar heeft opa nog gestaan in mei 2015.  Maar hij deed het ook vanwege het prachtige uitzicht.

DSC06214

 


Woensdag 22 april 2015

20150422 Steigers DSC06183

Door een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de

provincie Noord Holland  zullen er in de jaren 2015 en 2016

restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd aan de Westerkerk. Tussen 1997 en

2001 werd de Westerkerk ook gerestaureerd, maar vanaf de eerste dag na het

vertrek van de aannemer zet het verval in. Bovendien is bij de restauratie

niet alles onder handen genomen.

Op 7 april  is de aannemer begonnen met de bouw van een steiger tegen de

westgevel van de kerk. Om verder verval tegen te gaan was die hoognodig aan

een opknapbeurt toe. Gedeelten van de muren moeten worden gevoegd en een nog

onbekende lekkage boven het orgel moet worden opgespoord. De luiken en kozijnen moeten worden geschilderd   en waar nodig gerepareerd en de aansluiting van de leien aan de gevel moet worden verbeterd want een aantal leien hangt nog maar aan één spijker met als gevolg dat de lei uitzakt.


Vrijdagmorgen, 27 maart woonden maar liefst 630 Duitse kinderen in de leeftijd van 14 – 16 jaar een kerkdienst bij in de  Westerkerk. De dienst werd door henzelf georganiseerd. Ze kwamen met  23 charterschepen naar Enkhuizen. Deze reis werd georganiseerd door de Evangelischer Kreisjugenddienst Wesermünde. Vanaf de schepen liepen ze groepsgewijs door Enkhuizen naar de Westerkerk.  Helaas viel net voor de dienst begon de elektriciteit uit in heel Noord Holland, dus ook de geluidsinstallatie.  Degene die een voordracht moesten houden, moesten zich dus met hun eigen stemgeluid verstaanbaar maken. Dat lukte wonderwel, want de kinderen waren tijdens de dienst muisstil.DSC06015

DSC06014

 


 

Johann Sebastian Bach

Vrijdag 20 maart 2015

Alle deelnemers aan de prijsvraag hebben gewonnen.

Als u nu kaarten bestelt EN u heeft meegedaan aan de prijsvraag dan kunt u € 5,- korting krijgen bij het bestellen van toegangskaarten. Meld bij het bestellen “Deelnemer prijsvraag”

De winnaars van de twee VIP-kaarten en de 8 gewone toegangskaarten zijn bekend;

Vraag goed lezen.

De vraag was; Hoe oud is Johann Sebastian Bach geworden en in welke stad is hij begraven.

Gebleken is dat sommige inzenders de vraag toch niet goed gelezen hebben want op de vraag hoe oud Bach geworden is antwoordden enkelen: 1750. Dat zou wel een heel hoge leeftijd zijn, maar de inzenders bedoelden daarmee zonder twijfel het jaar waarin Bach is overleden. En dat klopte wel, maar dat was de vraag niet. Bach is geboren in het jaar 1685 en stierf in 1750. Het goede antwoord is dus 65 jaar en niet 1750. De stad waar hij is begraven is de stad waar hij jarenlang cantor – organist was, namelijk Leipzig. Sommige inzenders wisten ook te vertellen in welke kerk hij is begraven en zelfs wisten ze te vertellen dat niet meer bekend is in welk graf hij ligt.
Sommige inzenders lieten hun antwoord vergezeld gaan van persoonlijke boodschappen zoals ‘Wat heeft deze componist ons toch veel moois nagelaten’ of ‘Ik zou zo graag een keer naar een uitvoering van de Matthäus Passion willen, daarom hoop ik erg op een prijs’.

De winnaars.

De twee VIP-plaatsen zijn gewonnen door Margriet Fluitman uit Enkhuizen. Eelke Wiersma en Martie Mos uit Enkhuizen wonnen elk twee ‘gewone’ kaarten. Ook Liesbeth Jonk uit Hoorn en Dini Spil uit Blokker behoorden tot de prijswinnaars en kregen elk twee gewone kaarten. Alle prijswinnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.

Kaarten bestellen? Klik hier

_____________________________________________________________________________Woensdag 11 maart 2015

De prijsvraag voor gratis kaarten voor de Matthäus Passion heeft nu al veel reacties opgeleverd. Men kan nog steeds de oplossing per e-mail opsturen naar de Westerkerk: bureau@westerkerkenkhuizen.nl De winnaars krijgen bericht en worden uitgenodigd in de Westerkerk om de gratis kaarten op te halen. Dan kan men al even plaats nemen op het indrukwekkende podium waar het op 29 maart gaat gebeuren

_____________________________________________________________________________Woensdag 11 maart 2015

Dirigent Thijs Kramer komt vooraf in de Westerkerk kijken of alles in orde is voor de komende uitvoering van de Matthäus Passion op 29 maart a.s.DSC05991Intussen wordt hij geïnterviewd door een journaliste van het Noord Hollands Dagblad.DSC05992

DSC05995

____________________________________________________________________________

Vrijdag, 6 februari 2015

Galadiner in de Westerkerk

Op deze vrijdagavond was de Westerkerk veranderd in een groot restaurant met 25 ronde tafels waaraan 250 gasten een heerlijk 5-gangen diner kregen voorgezet.

Een aantal samenwerkende restaurants en een cateringbedrijf plus een bekende slijterij stonden hiervoor garant.DSC_5077

De binnenkomst over de rode loper, de ontvangst met een glaasje prosecco, het diner met kaarslicht op tafel in een prachtige kerk en een goede muzikale omlijsting bracht de gasten in een uitstekende stemming.

DSC_5074

Die stemming werd er nog beter op toen directeur Hugo Keuzekamp tijdens het diner bekend maakte dat de actie al zoveel geld had opgeleverd dat het röntgenapparaat kon worden besteld. Het was een zeer geslaagde avond zowel voor de organisatie Draag Bij als voor de Westerkerk.

DSC_5100

 

 


vrijdag 21 november 2014
Vandaag heeft burgemeester Jan Baas, Els Venneman namens de Koning een lintje opgespeld voor haar jarenlange inzet voor UNICEF en ook voor haar vrijwiliigerswerk voor de Westerkerk. Bestuur en vrijwilligers van de Westerkerk feliciteren Els met deze verdiende onderscheiding.

_DSC6009

maandag 8 september
Open Monumentendag 13 en 14 september
Op zaterdag, 13 en zondag 14 september is de Westerkerk open voor bezichtiging. Ook de kerkenraadskamer met goudleerbehang is open. Enkele bestuursleden van de Libnije stichting zijn aanwezig om enkele kostbare boeken geopend te tonen. Dat komt niet zo heel vaak voor.Op zaterdag is de kerk open van 12.00 tot 16.00 u en op zondag van 12.00 tot 16.00 u.

Kerkenraadskamer met schouw

vrijdag 8 september 2014
Expositie schilderijen

Leden van de schildersvereniging Paulus Potter exposeren in de Westerkerk met als thema: ‘Op reis’. De schilderijen zijn tot en met zondag, 14 september dagelijks te bekijken tussen 12.00 u. en 16.00 u. Op zaterdag, 13 september van 11.00 – 16.00 u. De toegang is gratis. Enkele schilderijen zijn ook te koop.

De expositie wordt zorgvuldig ingericht

Matthäus Passion in de Westerkerk!
Net als in 2014 kunnen liefhebbers van de Matthäus Passion ook in 2015 genieten van een prachtige uitvoering o.l.v. van de bekende dirigent Thijs Kramer. Op Palmzondag, 29 maart zullen om 14.00 u ruim 100 koorleden het openingskoor door de gewelven van de Westerkerk laten klinken. Noteert u al vast de datum in uw agenda: Zondag, 29 maart 2015. Aanvang 14.00 u. Matthäus Passion Westerkerk Enkhuizen.foto Thijs doc- concertgebouw 2007 (bew)

Thijs Kramer jpg