Recent nieuws

Vrijdag , 31 mei 2019
Het Nottingham Community Opera Orchestra en koor kwam op vrijdag, 31 mei naar de Westerkerk. Ze boden gratis een ‘operafeest’ aan.
Op het programma stonden bekende koorstukken en aria’s uit beroemde opera’s zoals de Nabucco & Il Trovatore van Verdi. Van Mascagni gedeelten uit de Cavelleria Rusticana en van Puccini stukken uit Tosca. Het koor werd aangevuld door een aantal geoefende zangers en zangeressen uit Nederland. Ook onze ‘eigen’ organist, Dick Grasman, begeleidde enkele stukken op het orgel.De ruim 450 bezoekers hebben volop genoten van de muziek. Dat bleek ook wel uit de opbrengst van de collecte: ruim € 1800!! Die opbrengst werd eerlijk verdeeld tussen het koor en de Westerkerk.

Vrijdag 10 mei 2019
Om te komen tot een nieuw orgel in de historische orgelkas, werd onder 3 orgelbouwers een prijsvraag uitgeschreven.
Vandaag werd bekend gemaakt dat op advies van een daartoe ingestelde Orgelcommissie, is gekozen voor het plan van Verschueren Orgelbouw uit Limburg.
Dit besluit werd vandaag in een bijzondere bijeenkomst officieel bekend gemaakt.

Tevens onthulden mevr. Aaf de Vries-Lub en dhr. Gert Wilfert een wandbord met de namen van alle organisten die als zodanig aan de Westerkerk verbonden waren sinds de ingebruikname van het orgel in 1559. Dit bord hangt voortaan naast het orgel aan de muur.

Dhr. Richard. Lijnsvelt heet alle gasten welkom.

Dhr. Gert Eijkelboom van de orgelcommissie licht de keuze voor het winnend ontwerp toe.

Dhr. Dick Grasman achter het huidige (elektronische) orgel.

Dhr. Johan Zoutendijk van Verschueren Orgelbouw geeft een toelichting op hun ontwerp.


Onthulling van het organistenbord.

Dhr. Richard Lijnsvelt interviewt mevr. Aaf de Vries -Lub. Zij stelde de lijst van alle organisten samen.

Tesamen wordt het door dhr. Gert. Wilfert vervaardigde organistenbord onthuld.

Het fraaie resultaat wordt zichtbaar. Een aanwinst voor de kerk!

Foto’s:  A. van Wijk / EENFOTOVAN.NL 

 

Donderdag 25 april 2019

De Westerkerk doet mee aan de Rabobank Clubkas Campagne 2019!
Van 23 april tot en met 14 mei kunt u als lid van de Rabobank West-Friesland uw stem op ons uitbrengen. Doe mee en help ons !!!!

Donderdag 7 maart 2019

Zes restauratoren in opleiding (Rio’s) zijn vandaag naar de Westerkerk gekomen om ons te informeren over de resultaten van hun onderzoek naar de staat van de rouwborden. Ze vertelden uitgebreid over het kleurenonderzoek in de stijlkamer van de Costerije.
Dit laatste is van belang voor de geplande restauratie van deze voormalige kosterswoning.

Woensdag, 27 februari 2019
‘Goudleerdag’ in Enkhuizen

Op woensdag 27 februari werden in Enkhuizen alle kamers die als wandbedekking goudleer hebben, geïnspecteerd door de medewerkers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (afgekort RCE) waaronder de heer Eloy Koldeweij, dé deskundige  op het gebied van goudleer bij de RCE.

In heel Nederland zijn er ongeveer nog 50 ‘goudleerkamers’ waarvan er maar liefst drie in Enkhuizen zijn te vinden: in de twee regentenkamers van het voormalige weeshuis ( nu Saet en Cruydt), in het Snouck van Loosenhuis aan de Dijk en in de kerkenraadskamer van de Westerkerk. Ook de Zuiderkerk werd bezocht. Daar zit in de kerkvoogdenkamer weliswaar geen goudleer op de wand maar wel heel mooi beschilderd linnen.

De staat van het goudleer in de kerkenraadskamer van de Westerkerk is in 2016 door ‘restauratoren in opleiding’ van de Universiteit van Amsterdam ook al grondig geïnspecteerd. Hun bevindingen zijn vastgelegd in een rapport met veel foto ‘s.  Dat rapport wordt beschouwd als een ‘nulmeting’. Dus de staat van het goudleer in 2016. Het is de bedoeling om de twee à drie jaar weer een onderzoek te laten uitvoeren. Met een loep wordt dan gezocht naar schimmelvorming, verkleuringen in het goudkeer etc. Ook wordt constant de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid gemeten. De  luchtvochtigheid mag bij voorkeur niet lager zijn dan 55% .

24 januari 2019

Nu er toch een steiger stond voor het stukadoorwerk, deed zich de gelegenheid voor de wijzerplaat aan de oostgevel in van de Westerkerk te laten onderzoeken  door de Restauratoren in opleiding (Rio’s) van historische binnenruimten van de Universiteit van Amsterdam. Die wijzerplaat hangt op een hoogte van 12 meter en is d.m.v. een stang verbonden met het uurwerk van de houten klokkentoren naast de Westerkerk. In feite is het de vierde wijzerplaat van de toren, maar omdat die te niet zou zijn is die waarschijnlijk maar in de kerk opgehangen.
De restauratoren in opleiding Aafje Wardenaar en Jasmine Guest (from Canada) durfden het wel aan om op die hoogte te werken. Gehesen in een veiligheidsharnas en goed aangekleed (de temperatuur in de kerk was ongeveer 2 ° C.) klommen ze de steiger op. Na enige uren van onderzoek kwamen ze erachter dat onder de huidige verflaag andere verflagen zaten. Ze hebben een verfmonster meegenomen. Na een grondig microscopisch onderzoek kan dan worden vastgesteld hoe oud de huidige verflaag is en de lagen daaronder waren. De huidige verflaag en de letters zien er overigens goed uit.  Die hebben ze schoon gemaakt.

 18 januari 2019
Vrijwilliger Aart van Wijk (eenfotovan) maakte enige fraaie panoramafoto’s van het interieur van de Westerkerk. We maken er op deze website graag gebruik van .

2 januari 2019
Vanaf vandaag is het mogelijk om via de website toegangskaarten te kopen voor de Matthäus Passion op Goede Vrijdag 19 april as. (vrije plaatsen, VIP-plaatsen en Donateursplaatsen)
Naar de info- en bestelpagina.

De verkoop van kaarten (uitsluitend voor vrije plaatsen) via verkoopadressen
De Wit Beeld Geluid & Witgoed, Westerstraat 37-39, Enkhuizen
Bruna, Winkelcentrum Streekhof, Middend 26, Bovenkarspel
volgt later. Daarvan wordt mededeling gedaan op de website.

4 december 2018
Westerkerk in kerstsfeer voor Weihnachtsoratorium
Aanstaande zaterdag, 8 december  moet de Westerkerk in kerstsfeer zijn want dat wordt het Weinachtsoratorium van Johann Seb. Bach uitgevoerd door de Oratoriumvereniging Stem en Snaren met begeleiding van een orkest.

Afgelopen zaterdag was de generale repetitie.  Degenen die erbij waren, waren het volledig met elkaar eens: dit wordt een hele mooie uitvoering. Vrijwilligers van de Westerkerk zijn hard aan het werk om de kerk op tijd in kerstsfeer te brengen.  Bij de generale repetitie bleek dat het podium nog iets worden vergroot om de ongeveer 130 zangers, zangeressen en musici  een goede plek te geven.  Ook daar wordt hard aan gewerkt.
Wie een mooie muzikale avond wil beleven in een sfeervolle Westerkerk zou dit concert niet moeten missen.  Er zijn nog kaarten te koop.  Voor meer informatie: klik op het tabblad ‘Activiteiten’ en vervolgens op ‘Programma’.

26 november 2018
Vandaag is de 2e nieuwsbrief van dit jaar naar de drukker gebracht. Begin december krijgen alle begunstigers, vrijwilligers en relaties deze nieuwsbrief weer thuisbezorgd. Wilt u ook donateur worden? Klick dan HIER.

15 oktober 2018
 Momenteel zijn er studenten van de UVA, om precies te zijn: ‘restauratoren in opleiding van de Universiteit van Amsterdam vanuit de opleiding Conservering en restauratie van cultureel erfgoed’ al enige tijd druk bezig met hun werkzaamheden. Zo wordt In de voormalige Costerije nauwgezet onderzocht welke kleuren er in het verleden zijn gebruikt voor het schilderwerk van het interieur. Het zijn er vele, zo blijkt.

Ook de oude ‘Wezenbank’ krijgt de volle aandacht. Door het jarenlange gebruik waren de houtverbindingen slecht-  en daardoor was de bank erg gammel geworden.

De hele bank is geheel gedemonteerd en zal waar nodig worden gerestaureerd. Hij heeft er zin in om er weer wat moois van te maken.

4 oktober 2018
Historizon organiseert dit jaar in samenwerking met het ensemble Camerata Trajectina in diverse steden een reeks unieke dagtochten over 450 jaar opstand. De serie begon in de Westerkerk en in Enkhuizen op vrijdag 28 september onder de titel ‘IN OPSTAND! ENKHUIZEN’.
Onderstaande foto is gemaakt in de Westerkerk tijdens het ochtendprogramma met Camerata Trajectina en Hans Goedkoop.
Voor de deelnemers was het een groot succes. De organisatie bedankte naderhand voor de inzet van het team van de Westerkerk. En dat is leuk om te horen.

9 september 2018
Om aan verhoogde veiligheidseisen te voldoen is de website van de Westerkerk van http://www.westerkerkenkhuizen.nl omgezet naar https://www.westerkerkenkhuizen.nl. Er wordt gebruik gemaakt van http met SSL (=secure socket layer).
Ter controle: de verbinding is veilig als er een slotje voor de URL in de adresbalk staat.

8 september 2018
Het was vandaag ‘Open Monumentendag’. Niet alleen de Westerkerk maar ook de Westertoren was (sinds lange tijd) weer geopend. Velen namen er een kijkje en uitten bij binnenkomst gelijk hun verbazing . “Tjee”, “hemeltje”, “tjonge”, “wat een hout”, en zo meer.  Zowel zaterdag en zondag zijn in de kerk 800 bezoekers geteld. In totaal dus 1600 bezoekers over de kerkvloer.
Ook in de toren was het druk. Keken de mensen in de toren vooral omhoog, in de kerk was de blik vooral omlaag gericht op de vele interessante grafzerken.

28 juli 2018

Heeft u ook zo genoten van het concert van het ‘Gunnersbury Catholic School Choir’ op zondag 15 juli?
Als u op deze link klikt kunt u het hele concert nog eens terugzien (en horen).  https://youtu.be/0_3t0LaUSXA

Juni 2018

Deel boeken librije weg
Ongeveer 60 boeken uit de librije zijn voor een aantal maanden verhuisd naar de Leidse Universiteit. De boeken zullen daar op wetenschappelijke wijze worden ‘gecatalogiseerd’. Er bestond al wel een totaal overzicht van alle boektitels, maar nu wordt dat uitgebreid met jaar van uitgifte, welke druk etc. Als deze 60 boeken gecatalogiseerd zijn komt een volgende serie aan de beurt. De librije blijft echter een bezoek waard want er staan nog genoeg interessante boeken, waaronder het oudste boek uit 1478, onlangs schitterend gerestaureerd.

3 juni 2018

Op zondag 3 juni werd de Gospel en Glorie Celebration van het Jazzfestival Enkhuizen gehouden.
Zangeres Denise Gordon, uit Engeland, schudde iedereen wakker met haar meeslepende zang. Er werd gedanst en iedereen genoot van de geweldige sfeer.
Het orkest, ook vanuit Engeland ingevlogen, bracht geweldige Jazz ten gehore.

Foto: John Hollenberg

Foto: John Hollenberg

30 mei 2018

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan nieuwsbrief nummer 1 van dit het 16e jaargang.
Relaties, vrijwilligers en begunstigers van de Westerkerk krijgen de Nieuwsbrief begin juni weer thuisbezorgd.
Wilt u de Westerkerk ook ondersteunen?
Navigeer dan via de knop ‘Vrienden’ naar Steunpilaren, Sponsors, Genootschap van 16 of naar Club van 100.

26 april 2018

Op donderdag, 26 april werden in de Westerkerk traditiegetrouw de koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich op de een of andere manier verdienstelijke hebben gemaakt voor de gemeenschap. Dit jaar viel de eer te beurt aan Jan Tool en Cor Westerveld.

Foto: Annemarie Wolkers

Op de foto: de waarnemend burgemeester van Enkhuizen, mevrouw Van Vliet, vertelt vanachter de  katheder waarom de heren Tool en Westerveld deze onderscheiding hebben gekregen.


19 maart 2018

Ondanks de kou een hartverwarmende Matthäus Passion!
Op zondag, 18 maart waaide er een ijskoude oostenwind recht door de niet tochtdichte deuren van het oostportaal van de Westerkerk. De zes thermometers in de kerk  gaven die zondag om 10.30 u. een temperatuur aan van 2,3 ° C.  Om half twee zouden de kerkdeuren open gaan om het publiek voor de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion te ontvangen. Dan moest er een aangenamere temperatuur in de kerk heersen dan die 2,3 ° C.
Daarom gingen al om 11.00 u. de 33 infrarood stralers aan.

Vrijwilligers  van de Westerkerk zijn dan al weken  bezig geweest met de voorbereidingen: het podium wordt opgebouwd , stoelen worden klaar gezet en de kerk wordt met (gesponsorde) bloemen  versierd.

Prachtige vaas met (gesponsorde) bloemen, opgemaakt door Hennie Harder (vrijwilliger van de Westerkerk)

Op de dag zelf zijn de eerste vrijwilligers al om 10.00 u. aanwezig om koffie te zetten voor koor en orkest.  Die druppelen vanaf 11.00 u. binnen, maar ze houden hun jas nog maar even aan.  

Aaf Bielsma vertelt Elly ten Hove alles over de werking van de koffiemachine

De badges voor de vrijwilligers liggen klaar. In totaal zijn er bij zo’n uitvoering bijna 20 vrijwilligers actief!

Marcel Reijans (tenor) neemt nog een stuk door met Henk Verhoef (dirigent)

Wat het publiek niet ziet: de opgang voor het koor naar het podium

Nog even een korte repetitie vooraf om de puntjes op de i te zetten. En dan om 14.00 u. klinken de eerste tonen van het openingskoor door de  kerk. De temperatuur is dan inmiddels opgelopen tot bijna 20 ° C.  De zon schijnt door de hoge ramen en helpt een beetje mee de temperatuur te verhogen.   En de prachtige muziek van Bach  is hartverwarmend.


1 maart 2018

Ondanks de extreem lage temperatuur in de Westerkerk wordt er gewerkt aan de voorbereidingen voor de uitvoering van de Matthäus Passion op 18 maart a.s.

En ondanks de kou smeert Rob de Kok van de EAB (warm aangekleed) de brede voegen dicht die na het recht leggen van de verzakte zerken zijn ontstaan.

Vrijwilligers moesten letterlijk eerst op de knieën om de ondervloer voor het podium in de verf te zetten. Maar ze deden het lachend.

 Het podium is bijna klaar om de muzikanten en zangers voor de komende uitvoering van de Matthäus Passion (op zondag, 18 maart a.s.) te ontvangen.

 

12 januari 2018
De kaartverkoop via de website voor de Matthäus Passion op 18 maart as, is gestart.
Kaarten zijn ook te koop via de via de verkoopadressen. Interesse? KLIK HIER.

26 december 2917
Enige weken geleden is in de Westerkerk Enkhuizen het bekende t.v.-programma ‘Nederland Zingt’ opgenomen.
Op zaterdag, 9 december werd het programma door de EO op NPO 2 uitgezonden. Wilt u alles nog eens terugzien en horen? Klick dan HIER. En kies voor de knop ‘Alles afspelen’ om het hele programma terug te zien / horen of kies voor een van de liederen (rechts).
Hieronder een foto impressie van de opnames.

 

3 december 2017

Nieuwsbrief nr 2 van dit jaar is nu bij de drukker en zal half december worden verspreid. Vrijwilligers, steunpilaren / donateurs  en overige begunstigers,krijgen de nieuwsbrief gratis thuisbezorgd. Wilt u ook steunpilaar worden? Klik dan HIER.

23 november 2017

TV-opname voor ‘Nederland Zingt’
De Westerkerk zat op woensdag, 22 november bomvol bij de opname voor het tv-programma van de EO-‘Nederland Zingt’.  Het populaire programma wordt wekelijks op zaterdagavond uitgezonden, steeds vanuit een kerk in Nederland.
Dit keer dus uit de Westerkerk. Zoals de naam van het programma als aangeeft wordt er in het programma veel gezongen. Samenzang wordt  afgewisseld  door koorzang of door een solist, begeleid door top-musici zoals de organist / dirigent  Martin Mans en pianist Jan Lenselink. Het geheel stond onder leiding van Martin Zonnenberg. De uitzending vindt plaats op zaterdag, 9 december, 19.00 u. Ned. 2.
De Westerkerk was betoverend mooi verlicht. De voorbereidingen namen 1,5 dag in beslag. Op de foto’s een  idee wat er allemaal nodig is om zo’n betoverende sfeer te creëren.
Een enorme truss met tientallen spots over de hele lengte is bijna klaar om opgehesen te worden.


De camera ‘s wachtend op het publiek.

 

 

Het koor repeteert o.l.v. Martin Zonnenberg

 

Martin Mans begeleidt op het orgel


Jan Lenselink leeft zich uit op de vleugel

 

5 november 2017

Lekker druk en gezellig op de Brocante markt in de Westerkerk.
Meer dan duizend bezoekers uit Engeland, Belgie, Frankrijk en … Westfriesland.
Meer dan 40 kramen met hoog niveau brocante artikelen.

Super gezellig

Overzicht

Even rust met een kopje koffie en wat lekkers

2 november 2017
Koorrepetitie voor ‘Nederland Zingt’
Dinsdagavond, 31 oktober vond de eerste repetitie plaats van het koor dat zal optreden voor de opnamen voor het TV-programma ‘Nederland Zingt’.  Het is een ‘projectkoor’ wat wil zeggen  dat het alleen voor deze voor deze gelegenheid is samengesteld . Het koor bestaat uit bijna 100 leden die afkomstig zijn van diverse  koren uit West-Friesland.  

Onder leiding dirigent en organist Marin Mans werden de liederen ingestudeerd. Bekende nummers als ‘Dank sei Dir Herr’ en ‘You rais me up’ klonken meteen al goed, ook vierstemmig.  Moeilijker stukken als het ‘Halleluja’ van G.F. Händel vergden wat meer oefening.  Op dinsdagavond, 7 november vindt  de tweede  koorrepetitie plaats. Dirigent is dan Marco den Toom.
De opnames zijn op 22 november. De uitzending volgt op zaterdag, 9 december om ± 19.00 u.

19 oktober 2017
Kleur voegmateriaal
Op basis van de proefvakken voor de samenstelling en kleur van het voegmateriaal is gekozen voor een zo donker mogelijke voeg. Die valt het minste op en dat is nodig omdat sommige zerken zo dicht tegen elkaar liggen dat er geen ruimte voor een voeg overblijft. Zou gekozen worden voor een lichtere kleur dan zou dat een onrustig patroon in de zerkenvloer opleveren.
Om echter zeker te zijn van de goede keuze wordt nu eerst op een onopvallende plek in de kerk 25 m²  gevoegd. Pas na dat proefstuk wordt beslist over het vervolg.

10 oktober 2017
Al vanaf 2003 wordt tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond de ‘vrijwilliger van het jaar’ gekozen. Dit jaar ging deze eretitel naar iemand die al sinds zijn pensionering lid is van de ‘klussenclub’: Menno Faber. Hij werd speciaal geroemd als uitvinder van ingenieuze apparaten zoals de volautomatische lichtkronen hijsinstallatie en de automatische voegenverdieper. Deze laatste vinding komt goed van pas bij het voegen van de naden van de zerkenvloer, waaraan wordt gewerkt. Dik verdiend derhalve.Op de foto speldt Richard Lijnsvelt de versierselen op die horen bij de titel. Dat gebeurde tijdens een gezellig samenzijn met alle vrijwilligers.

4 augustus 2017
Buiten het hoogkoor moeten de voegen in de zerkenvloer nog dit jaar worden gevoegd. De fa. Vreeker uit Venhuizen is deze week begonnen met het opzetten van de nodige proefstukken om de juiste methode, kleur en voegdiepte vast te kunnen stellen. Ze doen het onder het orgel, een niet in het oog vallende plaats.
19 augustus 2017
Op woensdag 16 augustus, een dag nadat in de krant melding was gemaakt van de fantastische bezoekersaantallen, werden ruim 730 bezoekers geteld. Het was op die dag mooi weer en er waren verschillende activiteiten in de stad georganiseerd!

15 augustus 2017
Tot dusver hebben zeer velen de opengestelde Westerkerk weten te vinden. Vorig jaar kwamen er krap 10.000 mensen over de drempel en nu zitten we al op ruim 14.000 bezoekers. We hebben geteld van 9 juli (eerste dag openstelling) en we hebben nu nog vijf weken te gaan. Als de mensen in dezelfde aantallen blijven komen, hebben we straks 20.000 bezoekers. Dat zou dan het dubbele aantal zijn t.o.v. vorig jaar!
We denken dat daar de volgende redenen voor zijn.
1. We zijn vaker open (ook op zondag en maandag) en we zijn elke dag wat langer open: van 11.30 – 17.00 u. i.p.v. 13.30 tot 17.00 u.
2. Een andere reden is dat de schilderijenexpositie (Magisch Realisme) van Gerd Wilfert ook veel mensen trekt. De borden (voor de deur op straat) die de expositie aankondigen werken blijkbaar uitnodigend, want als de bezoekers eenmaal binnen zijn, hebben ze veel belangstelling voor de schilderijenexpositie. En de schilderijen zijn ook zeer de moeite waard!
Verder valt op dat de gerestaureerde zerkenvloer ook veel aandacht van de bezoekers trekt en veel vragen oplevert voor de surveillanten.
Onze conclusie is in elk geval dat, met uitzondering misschien van de maandagmorgen, er altijd wel genoeg toeristen in Enkhuizen rondlopen die de kerk willen bekijken.

14 augustus 2017
Op zondag 30 juli jl genoten ruim 500 bezoekers van het koor ‘Harrow Choral Society’ uit Londen. Het was een prachtige muzikale middag in de sfeervolle Westerkerk. Wilt u nog even nagenieten:  klik dan op deze link.
Een volgend concertmet een Engels heeft zich al aangediend. Zie het programma-overzicht.


2 augustus 2017
Opname ‘Nederland Zingt’ in de  Westerkerk
De Evangelische Omroep (EO) komt op 22 november a.s. naar de Westerkerk om opnamen te maken  voor het t.v.-programma ‘Nederland Zingt’.  Het veel bekeken programma wordt elke zaterdagavond om 19.10 u. uitgezonden, steeds vanuit een kerk in Nederland. Ongeveer zes weken na de opnamen wordt het programma uitgezonden, dus dat  zal eind december of begin januari 2018 zijn.
De voorbereidingen beginnen al op dinsdag; de echte opnamen zijn op woensdagavond gepland en het opruimen neemt een deel van de donderdag in beslag. In totaal zijn er dus drie dagen nodig voor een programma van ruim een half uur.


30 juli 2017
Concert Harrow Choral Society uit London
Maar liefst ruim 550 bezoekers hebben op zondagmiddag 30 juli genoten van een  prachtig koorconcert. Terwijl de zon speelde met de schaduwen van de lindebomen op de eeuwenoude zerkenvloer zongen  de Londenaren hun mooiste liederen, begeleid door de orgelklanken van hun vaste begeleider, Bernard Barker..
Het programma bevatte werken van de 16e eeuwse tot de 19e eeuwse componisten zoals Brahms, Buxtehude, Fauré en Vivaldi. (het ‘Gloria’ ).
De toegang was gratis, maar bij de uitgang werd een vrijwillige bijdrage gevraagd.Na twee dagen ontvingen we de volgende e-mail van het koor:
Het was een overweldigend ontvangst!! Het koor was helemaal ondersteboven en uren later nog steeds vol van ongeloof. Het gevoel om in een bomvolle kerk op het podium te staan is onbeschrijfelijk.
Hartelijk Dank voor alle moeite, de leuke toespraak en al het PR werk dat jullie hebben verricht.


12 juli 2017
Op zaterdag 8 juli j.l. werd de zomer-expositie van schilderijen van de Enkhuizer kunstenaar Gerd Wilfert officieel geopend door de heer Gerrit Vermeer.
De schilderijen zijn te zien tijdens de zomer-openstelling van de kerk. De toegang is gratis. Op dinsdag 11 juli werden op de eerste reguliere openstellingsdag gelijk al 275 enthousiaste bezoekers geteld.
3 mei 2017
Tegen de 50 vrijwilligers hebben vandaag het gerenoveerde gietijzeren hek rond de kerk geschilderd. De oproep in de krant had dus resultaat. Er waren ook diverse jongeren en vele leden van de plaatselijke van de Rotary-club.
Vooraf moest iedereen een nummertje trekken en kreeg men een eigen vak van het hek toegewezen. Pas als dat goed geschuurd was kreeg men een pot met zwarte verf.De verf en de schilderattributen werden gesponsord door de fa. Bloemendaal.Het weer bleef gelukkig droog en de stemming zat er goed in. Er was koffie met wat er bij. In de pauze werd het orgel bespeeld en weer buiten gekomen kwam het draaiorgel ‘de kleine Drom’ ook nog langs.
Het hek ziet er weer voor vele jaren mooi uit.
Tegen half een was de klus geklaard en ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.
Foto’s : Aart van Wijk – EENFOTOVAN.NL


9 mei 2017
Zaterdag 13 mei zal met hulp van vele vrijwilligers het gietijzeren hek rond de kerk worden geschilderd.
Vandaag wordt door personeel van ‘Meyer – Specialistische Reiniging’ alle loszittende verf van het hek met een hogedrukspuit verwijderd.
We rekenen voor zaterdag op mooi weer en vele helpende handen.

27 april 2017 (Koningsdag)
De Westerkerk zou vandaag gesloten zijn. Toch klonken er orgelklanken en werden mensen in rolstoelen naar binnen gereden. Hoe kon dat?
In de haven van Enkhuizen lag een hospitaalschip met een groep minder validen en hun begeleiders. Ze zouden deze dag verder varen naar Zaandam. Maar er was een probleem. Op de route daarheen bleek een sluis geblokkeerd te zijn. Er moest daarom een alternatief worden bedacht.
De schipper wendde zich tot de Westerkerk. Via Richard Lijnsvelt zijn toen Annelies en Rein Makkes bereid gevonden de deur te openen en de mensen in de kerk te ontvangen. Ze hielpen de mensen ook naar binnen te brengen.


Gelukkig zat er bij de groep ook een organist die het orgel kon bespelen en er in slaagde de mensen met zijn spel te vermaken.
Met deze spontane actie werd het probleem tot ieders tevredenheid opgelost.

Het was niet voor niets ‘Koningdag’ en het schip droeg niet voor niets de naam ‘Willem Alexander’. Klasse!

3 april 2017
Op zondagmiddag, 2 april  klonken om 14.00 u. weer de eerste tonen van de  Matthäus Passion in de Westerkerk: ‘Kommt ihr Töchter  helft mir klagen’.

Maar voordat het zo ver was, is er heel wat werk verzet  door vrijwilligers: de zerkenvloer moest worden schoon gemaakt, het podium worden opgebouwd, de stoelen klaar gezet en de kerk moest worden versierd met (gesponsorde) bloemen. Maar zondag stond alles klaar om de musici, de koorzangers, de zes solisten, dirigent en niet te vergeten de honderden bezoekers te ontvangen.

Alles staat klaar om de bezoekers te ontvangen

Ook de stoelen van de musici

 En die bezoekers hebben volop genoten. Alles werkte mee. Het zonlicht scheen prachtig door de hoge ramen.  Het barok ensemble ‘Eik en Linde’ en de  zangers van het VU -Kamerkoor waren goed op dreef. Dirigent Henk Verhoef roemde na afloop de akoestiek van de Westerkerk.

Concentratie bij koor en orkest

Iedereen die je na afloop sprak was het erover eens: volgend jaar weer!


1 april 2017
Vandaag werd officieel de laatste zerk teruggelegd. Het betrof een in stukken gebroken oude zerk, die het waard was behouden te blijven. De zerk werd door Vreeker ‘geplakt’ op een betonnen plaat als ondergrond.

De heer Jan Vreeker en iedereen kan trots zijn op het behaalde resultaat, maar in het bijzonder deze medewerkers van Vreeker bv., Erwin Louter en Charlten Eisden. Ze werden door Richard Lijnsvelt, mede namens het bestuur, hartelijk bedankt voor hun inzet en tevens in het zonnetje gezet.