Vrijwilligers voor hek Westerkerk gezocht

Op zaterdagmorgen, 13 mei a.s. hoopt de Westerkerk op ± 100 vrijwilligers die allemaal één meter van het ook ± 100 meter lange tuinhek willen schilderen. Ieder die een kwast kan vasthouden is welkom. Om 09.30 u. staat de koffie klaar, maar als die op is, worden de kwasten en de verfpotten uitgedeeld en krijgt ieder ‘zijn’ meter toegewezen en gaat ieder aan het werk. Onder toeziend oog van een aantal rondlopende ‘meesterschilders’ moet de klus in één ochtend gedaan zijn.

P.S. : Schildersbedrijf Bloemendaal sponsort de verf en een aantal kwasten en staalborstels. Wie echter nog een oude kwast en / of een staalborstel heeft staan kan die meenemen.

Hek met historie
Het ijzeren hek staat er al vanaf 1885. Het werd aan de kerk geschonken door  mevrouw Snouck van Loosen. Oorspronkelijk stond er een hek van het westportaal naar het oostportaal. Wat er nu staat, is dus ongeveer de helft van wat er ooit eens stond. En het had niet veel gescheeld of dat  restant was rond het jaar 2000 ook in de smeltoven verdwenen. Dat werd op het nippertje voorkomen omdat in september 2001 ook een honderdtal vrijwilligers het hek toen ook in de verf heeft gezet. Die gaven daarmee een duidelijk signaal af: handen af van dat historische hek!

Restauratie  nodig
Toen het hek na de restauratie in 2001 werd geschilderd, bleek hoeveel ornamenten er waren verdwenen. Die gietijzeren versieringen hebben mooie namen als hogels, krakelingen en denappels. Op de zolder van de Westerkerk bleken er in een hoekje nog wat restanten van die ornamenten te liggen, naar dat was lang niet genoeg om alle verdwenen sierstukken aan te vullen. Nog steeds kunnen die echter nagemaakt worden. Dat is specialistisch werk en dus niet goedkoop. Door subsidies van de Rijksdienst voor het Cultureel  Erfgoed, de provincie Noord Holland en de Vereniging Oud Enkhuizen konden alle verdwenen ornamenten worden besteld en weer aan het hek worden gelast. Het hek is nu weer helemaal compleet, maar ………nog niet geschilderd.

Zaterdag, 13 mei
Met hopelijk met  100 vrijwilligers wil het bestuur van der Westerkerk het nu complete hek weer een mooi aanzien geven. Een sieraad in de Westerstraat!!  Iedereen kan daarbij  helpen. Een bekend schildersbedrijf sponsort de verf en de verdere benodigdheden. Er is ook een aantal overalls beschikbaar. Maar laat iemand die zelf beschermende kleding heeft  die vooral meenemen.
Vooraf wordt het hek schoon gemaakt door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf, maar er zal hier en daar eerst wat roest weg geborsteld moeten worden voordat de verf erop komt.

Aanmelden
De Westerkerk weet graag van tevoren hoeveel vrijwilligers er komen helpen. Opgeven kan per e-mail: bureau@westerkerkenkhuizen.nl of telefonisch bij de Westerkerk: 0228 – 317800

De koffie staat klaar vanaf 09.30 u.